Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostislav Kolář a Pohlová Kučerová novými českými rekordmany

19. 3. 2024

V sobotu 16. 3. 2024 se v lázeňském městě Dudince na jihu Slovenska konal 43. ročník slavného chodeckého závodu Dudinská pätdesiatka, který je závodem nejvyšší kategorie Gold level World athletics racewalking tour. Doslova patronem tohoto, jak Slováci říkají „podujatí“, byl olympijský vítěz v chůzi a mistr světa Matej Tóth (vedle něj závodu přihlíželi další olympijští šampióni Jozef Pribilinec a Robert Korzeniowski).

Na startu byl k naší radosti i zástupce hranické atletiky, Rostislav Kolář, tentokrát však v avizované nové olympijské disciplíně „maratonská chodecká štafeta Mix“. Závodu se vedle řecké a chorvatské štafety účastnily 2 štafety z České republiky, předem tak bylo jasné, že ta rychlejší z nich se stane i držitelem ustavujícího českého rekordu.

Štafeta se skládala ze 4 úseků, tj. maratonu rozděleného na 11 195 m (muž) + 10 km (žena) + 11 km (muž) + 10 km (žena). Úskalí této disciplíny spočívá v tom, že po zhruba 40-57 min. dlouhé (doba výkonu 2. člena štafety) pauze (odpočinku) čeká každého závodníka ještě 2. úsek o obdobné délce, neboť každá štafeta v této disciplíně má podle atletických pravidel pouze 2 závodníky.

R. Kolář se ve štafetě na úsecích střídal se Štěpánkou Pohlovou Kučerovou z TJ Sokol Hradec Králové, bronzovou z letošního HMČR v chůzi na 5 000 m. Druhou českou štafetu tvořil bývalý reprezentant Alexandr Malysa (VSK Univerzita Brno) a Nelly Bugárová (AK Škoda Plzeň). Papírové předpoklady nahrávaly spíše štafetě Kolář/Pohlová Kučerová.

Od počátku závodu se ovšem překvapivě aktivněji projevovala štafeta Malysa/Bugárová, zatímco štafeta Kolář/Pohlová Kučerová volila spíše opatrnou závodní strategii. Na první předávce vedl Malysa o 6 s, po druhém úseku Pohlová Kučerová manko stáhla na pouhé 3 s. Na 3. úseku si Malysa v jednu chvíli vypracoval až 27sekundový náskok (ten trval ještě na 29 km!) a vypadalo, že je téměř rozhodnuto. Do konce 3. úseku chyběly pouhé 3 km, když Kolář začal svou ztrátu stahovat. Zpočátku jen nepatrně (po 30. km ztráta činila 23 s), a pak, jsa doslova „pokropen živou vodou“, heroicky (po 31. km již byl Kolář před Malysou o 6 s) do poslední předávky pak svůj náskok navýšil na vcelku komfortních 50 s. Na Pohlové Kučerové pak bylo, aby tento náskok minimálně zčásti udržela, nebo navýšila.  A to se začalo dařit již záhy po 33. km, kdy náskok Pohlové Kučerové konstantně narůstal (na 35. km činil 64 s, na 38. km 1:50, na 40. km 2:27 a v cíli na metě maratonu 2:39). V okamžiku dosažení cíle se časomíra zastavila na hodnotě 3:42:04, která je tak novým českým rekordem. Navždycky s ním bude spojeno jméno hranického závodníka a jeho oddílová příslušnost k SK Hranice. Kolář je vděčný své chodecké partnerce, Pohlové Kučerové, za to, že spolu mohli vytvořit česky rekord.

Příjemným bonusem a unikátním úspěchem je pro oba uvedené závodníky pódium na tomto slavném chodeckém meetingu (3. místo celkově). V této disciplíně se budou letos konat i olympijské hry v Paříži, kvalifikovat se může celkem 25 štafet. Výkon Pohlové Kučerové a Koláře je v tuto chvíli 22. na světě (ve světovém rankingu).

Výsledky

Fotky