Jdi na obsah Jdi na menu
 


První letošní Mistrovství Moravy přineslo hranickému atletickému oddílu dvě medaile

6. 2. 2024

V sobotu a v neděli 20. - 21. ledna proběhlo v Ostravě halové mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích. Hranická atletika zde měla zastoupení v osobě Kateřiny Kasparové, startující letos poprvé v kategorii juniorek. Ty startovaly hned v sobotu.

Závodnic se sešlo 9 a na startu byla prakticky celá moravská špička. Z těch o rok starších především Adéla Tkáčová z Kopřivnice, loňská čtvrtá na juniorském mistrovství Evropy, excelentní skokanka Kateřina Černocká ze Šternberka a Tereza Vondráková ze Zlína, rovněž výborná ve výšce a dálce. Mezi favoritky patřila ještě Tereza Lieblová z Poruby, která nemá, až na dlouhý běh, snad žádnou jinou slabinu, a Brňačky - všestranná Luisa Klementová s výbornou běžkyní Viktorií Křížovou. Kateřina Kasparová, pro kterou proti loňsku povyrostly překážky a ztěžkla koule, šla do pětiboje na papírově sedmé pozici.

Pět startů, šest osobáků - tak by se dal ve zkratce popsat pětiboj Kateřiny Kasparové. První disciplína 60 m překážek – 9,30 s, osobní rekord a šestá pozice. Výška – krásný skok v hale až na 156 cm, čtvrté místo. Koule – premiérový výkon čtyřkilovým náčiním 10,26 m, pomyslný bronz. Dálka – 531 cm, opět osobní rekord, čtvrtá pozice. Doposud nad očekávání.

Po čtyřech disciplínách Kateřina drží pátou příčku, když od bronzu ji dělí cca 150 bodů. Favoritka Tkáčová, které se po vynikajících překážkách nevyvedla výška, koule ani dálka podle jejích představ, ale na start závěrečné osmistovky nenastupuje, limit pro účast na mistrovství republiky má už splněný a nechce se na mezi vícebojařkami nepříliš oblíbené trati trápit. Kasparové se tím otvírá šance na medaili. Je ale třeba předstihnout doposud třetí Vondrákovou aspoň o 100 bodů, tedy o cca 11 vteřin. Lieblová v čele má nedostižný náskok, druhá Černocká je taky klidná.

Připravte se, prásk!!! Kateřina Kasparová tentokrát na nic nečeká a řadí se hned za Křížovou, která se na startu netají úmyslem běžet rychle. První kolo je ve znamení roztrhání startovního pole na dvojice. V čele Křížová, sledovaná Kasparovou, za nimi Klementová s Lieblovou, s větším odstupem pak Černocká a Vondráková. Ve druhém a třetím kole se Křížová všem vzdaluje a Kasparová tak na druhé pozici zůstává sama. Další odstupy se zvětšují.

Zvoní do posledního kola! Je to o vůli! Kasparová ji má a tak její tempo příliš neklesá. Vondráková se ale začíná opožďovat i za finišující Černockou. V cíli jsou vyčerpané všechny. Pět disciplín v jednom dni je velké sousto. Kateřina Kasparová doběhla v halovém osobním rekordu, dnes už pátém, za 2:34,81 min.. Na Vondrákovou naběhla skoro 12 vteřin, což v konečném účtování znamená opravdu nečekaný bronz za skvělých 3362 bodů. Šestý osobák! Od druhé Černocké ji dělí 140 bodů, vítězná Lieblová nasbírala 3752 bodů a v republice tím zaujala druhou pozici. Čtvrtá zaostala o 36 bodů Vondráková. První letošní medaile (bronzová) z Mistrovství Moravy a Slezska pro hranický atletický oddíl tak byla na světě.

V neděli pokračovaly víceboje, na startu se objevila kategorie starších žaček, v nejpočetněji zastoupené kategorii (48 závodnic) měl hranický oddíl zastoupení v Erin Ptáčkové. Erin je starší žákyně prvním rokem a byl to pro ni první halový pětiboj. Sbírala tedy především zkušenosti. V první disciplíně, 60 m překážek, si Ptáčková vyrovnala osobní rekord z kraje sezóny 11,57 s. Ve své nejsilnější disciplíně skoku vysokém si Ptáčková rovněž vyrovnala osobní rekord 149 cm, což znamenalo velmi pěkný bodový příděl 610 bodů.

Vrh koulí se jí vůbec nevyvedl, tříkilovým náčiním umí vrhnout mnohem více než 6,66 m. Skok daleký naopak znamenal nový osobní rekord 393 cm, byť se svými odrazovými schopnostmi už by měla skákat určitě minimálně 4 metry. Osobní rekord si pak zaběhla i na závěrečné osmistovce - 2:52,68 min. Celkový bodový součet pětiboje pak byl 2098 bodů a celkové 38. místo.

Výsledky 

V neděli 21. ledna se tradičně k vícebojům přidává i Mistrovství Moravy a Slezska v chůzi. I tam měla hranická atletika zastoupení v podobě chodecké stálice Rostislava Koláře. Ten dlouho zvažoval, jestli do letošní halové sezóny vůbec nastoupí, jelikož podmínky pro trénink chůze tuto zimu nebyly zrovna ideální. Nakonec se rozhodl startovat, minimálně to byl výborný trénink na Mistrovství ČR v chůzi, které jej čeká v neděli 11. února.

V sobotu 21.1. v Ostravě nastoupila v kategorii mužů poměrně slušná konkurence, za dlouhou dobu na Mistrovství Moravy jistě největší. Závod na 5000 m chůze šli dohromady muži, junioři i dorostenci. Hned po startu šel suverénně do čela favorit Adam Zajíček z Poruby, český reprezentant, který si šel sólo závod, následovaný brněnským juniorem Kuklou, hned za ním se dlouho držel i hranický Rostislav Kolář. Ten s Kuklou sice zhruba před poloviny závodu ztratil kontakt, ale část závodu si vypomáhal s dalším juniorem Novákem z Frýdku-Místku. V posledních kolech závodu se Kolář od něj odpoutal a stupňovaným tempem si došel pro stříbrnou medaili mezi muži a čas 23:28,83 min. Ten víkend to byla pro hranický oddíl druhá letošní medaile z Mistrovství Moravy a Slezska.

Výsledky chůze

Fotky z vícebojů i chůze